Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Διασκεδάσεις στο Βυζάντιο




Με ρώτησαν πως διασκέδαζαν στο Βυζάντιο. 
Πρόχειρα απαντώ...

 Η κατ' εξοχήν διασκέδαση του λαού ήταν, φυσικά ο Ιππόδρομος, όπου παρουσιάζοταν πολλά θεάματα, καλλιτεχνικά και αθλητικά, εκτός από τις αρματοδρομίες. Εκεί γίνοταν και πολιτικές ζυμώσεις.

Η διασκέδαση εκτός οίκου ήταν κατακριτέα για τους αξιοπρεπείς άρχοντες, γιατί θεωρούσαν πως τα καπηλεία (ταβέρνες) ήταν ταυτόχρονα και άτυποι οίκοι ανοχής. Ο απλός λαός όμως, στις πόλεις, διασκέδαζε εκεί ή στα πανηγύρια, σε αυτά ειδικά στα χωριά.
Λέει αρκετά ο στρατηγός Κεκαυμένος στο “Στρατηγικόν”. 

Οι άρχοντες, διασκέδαζαν μέσα στα στα σπίτια τους όπου είχαν δικούς τους διασκεδαστές, έπαιζαν και οι ίδιοι μουσικά όργανα αλλά και ερχόταν και περιπλανώμενοι βάρδοι καθ' εκάστην οικίαν” -μάλλον εννοεί τα αρχοντικά όμως. (γι αυτούς λέει ο Αρέθας Καισαρείας, υποτιμητικά)
Οι περιπλανώμενοι βάρδοι πρέπει όμως να περιδιάβαιναν και στα χωριά αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Ο λαός στις πόλεις σε κάθε ευκαιρία έστηνε γιορτές στους δρόμους με χορούς και αυτοσχέδια σατιρικά κυρίως τραγούδια σχετικά με την επικαιρότητα (πληροφορίες: Μιχαήλ Ψελλός, Θεοφάνης, Ιουλιανός Παραβάτης κλπ) 
Από εκεί και τους βάρδους βγήκαν και τα Δημοτικά τραγούδια.


Φυσικά, σε όλα αυτά που διαδραματίζοταν δημόσια, δεν πρέπει να συμμετείχαν γυναίκες. Πολύ τραγούδι από αυτές (μοιρολόι) έπεφτε όμως στις κηδείες, όπου υπήρχαν μοιρολογίστρες, (τα λέει ο Μάξιμος Πλανούδης προσθέτοντας πως το έθιμο προήλθε από τις γυναίκες της Ιωνίας) όπως στη Μάνη σήμερα. 
Έτσι οι γυναίκες είχαν σημαντικότατη συμβολή στην γέννηση της Δημοτικής ποίησης.

Θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία...

Πηγή εικόνας:

https://eistorias.wordpress.com/2014/01/31/%CE%BF-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου