Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ενδυμασίες Κρητικών αρχόντων του 1432. Οικογένεια Μοχιότη.



Στο ναό των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στα Λακώνια της Κρήτης, υπάρχουν αναπαραστάσεις των δωρητών του ναού, της οικογένειας Μοχιότη.
Εικονίζονται οι Μιχαήλ, Νικόλαος, Ιωάννης, και η γυναίκα του.
Οι παραστάσεις δείχνουν ενδυμασίες της εποχής, επηρεασμένες από την Βενετία, και δείχνουν την ένδυση της ανώτερης τάξης το 1432, χρονολογία που αναφέρεται στην κτητορική επιγραφή του ναού.
Ο ένας, κρατά παλίντονο σύνθετο τόξο και έχει την φαρέτρα στη ζώνη, κατά τον Ανατολικό τρόπο, συνεχίζοντας την πανάρχαιη παράδοση της ειδίκευσης των Κρητικών στην τοξοβολία.
Ο άλλος πιθανά κρατά “ραβδί” πολεμικό ρόπαλο. (υπάρχει φθορά στο επίμαχο σημείο).
Η έλλειψη μανδύα στις μορφές του Μιχαήλ και του Νικολάου δείχνει πολεμική ετοιμότητα.



Ο Ιωάννης, που φορά μανδύα και κρατά συμβολικά την εκκλησία στο χέρι μαζί με την γυναίκα του, είναι πιθανά ο αρχηγός της οικογένειας. 
Η στήριξη της συμβολικής εκκλησίας και από την σύζυγο του Ιωάννη (το όνομα δεν αναφέρεται ή έχει φθαρεί) υπονοεί πως χρησιμοποιήθηκαν και δικά της, προσωπικά κεφάλαια για την ανέγερσή της. Συμπεραίνουμε πολλά, λοιπόν για την υψηλή θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή.
Πιο “καθυστερημένη” ενδυματολογικά είναι η γυναίκα του Ιωάννη, υπονοώντας ίσως την άτεγκτη ηθική της, και φορά τυπικό βυζαντινό φόρεμα. Το “σαρίκι” στο κεφάλι της απαντά συνήθως σε ενδυμασίες καλογριών, αλλά εμφανίζεται και σε κοσμικές κυρίες της εποχής, και πάλι ίσως υπονοώντας αυστηρότητα ηθών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου